Hjertestarter indsamling

Gå sammen om en hjertestarter?

Der er stadig mange områder i Danmark, hvor en hjertestarter er alt for langt væk. Hjerterstarter.dk’s kort over registrerede hjertestarter viser, at det især er private boligområder, hvor der mangles hjertestartere. Men hjertestartere er ofte en meget stor omkostning for én husstand – og hos First-8 ser vi derfor oftere og oftere, at flere husstande i et boligområde går sammen om købet og gør det til et fælleskøb. Det synes vi er en rigtig god idé. Jo bedre Danmark dækkes ind, jo bedre bliver chancen for overlevelse af hjertestop udenfor hospital.

Hjertestop uden for hospital anno 2017

Danmark dækkes bedre og bedre ind med hjertestartere, og antallet stiger dag for dag. I skrivende stund er der ifølge hjerterstarter.dk 18.275 hjertestartere i Danmark – og de sidste 15 år har vi i Danmark formået at tredoble overlevelsen efter et hjertestop uden for hospital. Tilbage i 2001 overlevede under 4% et hjertestop udenfor hospital. I dag er vi oppe på 12%, og danskerne er dermed det eneste land i verden, som har formået at tredoble overlevelsen efter et hjertestop. Samtidig er vi ét af de lande, hvor flest vidner træder til med hjælp (65% af tilfældene), når et menneske falder om med hjertestop. Men vi skal være endnu bedre! Hos First-8 deler vi Trygfondens ambition om, at der skal være vidner som træder til i 85% af tilfældene. Med hjertestartere flere steder i Danmark, bliver det nemmere for vidner at træde til – og mulighed for endnu flere frivillige hjerteløbere.

Som naboer vi deles om en hjertestarter indsamling

Vil I gerne gøre jeres boligområde mere trygt med en hjertestarter-indsamling? Hvis I som nabolag bliver enige om at købe en hjertestarter, og deles om omkostningerne, er det selvsagt ikke en ligeså stor omkostning længere. Hvis I eksempelvis er 50 husstande om at købe en af vores bedst sælgende hjertestartere, Zoll AED, skal hver husstand blot give 224 kr. hver – eller 280 kr., hvis I er 40 husstande. Nedenfor har vi lavet et par priseksempler ved fælleskøb på vores top 4 bedst sælgende hjertestartere.

Priseksempler

Zoll AED & DefiSign AED (11.205 kr.)
50 husstande = 224 kr.
30 husstande = 373 kr.

Philips HS1 (12.125 kr.)
50 husstande = 242,5 kr.
30 husstande = 404 kr.

Lifeline AED (12.488 kr.)
50 husstande = 250 kr.
30 husstande = 416 kr.

På vores webshop kan I kigge lidt nærmere på vores forskellige hjertestartere, og regne lidt på, hvad de vil koste ved de forskellige antal husstande.

I kan også prøve at kontakte nogle af de lokale virksomheder i byen, og høre om de har lyst til at sponsorere en del af udgifterne, eller hele hjertestarter indsamling.

Leasing

Hos First-8 er det snart muligt at lease hjertestarteren for et månedligt beløb. Med en leasing-aftale får I automatisk en serviceaftale med i købet, hvor I får udskiftet batterier og elektroder både efter eventuelt brug, og ved udløb. Derudover sørger vi også for opsætning og installation, samt løbende softwareopdateringer. Med alle vores leasingaftaler følger også et introkursus til brugen af hjertestarteren, så I er klædt bedst muligt på til den dag der sker et hjertestop.

Hvad skal I overveje når I køber en hjertestarter?

Når I skal investere i en hjertestarter, er der et par ting, som I med fordel kan overveje inden I køber. På den måde er I sikre på, at hjertestarteren passer præcis til jeres behov.

Hvor skal den hænge?

Før I køber en hjertestarter, er det en god idé at tænke over, hvor den skal hænge. Vi anbefaler altid, at man hænger sin hjertestarter udenfor, så den er tilgængelig på alle tider af døgnet – og for alle dem der er i området. Faktisk er det kun halvdelen af de i alt 16.858 der er tilgængelige 24/7, og det er en skam. Skal hjertestarteren hænge udendørs, er det en god idé at tilkøbe et hjertestarterskab, som kan sørge for at opretholde den ideelle driftstemperatur. Skabe med indbygget varme kan sørge for, at din hjertestarter er frostfri vinteren over. Nogle af skabene har endvidere indbygget ventilation, som sørger for at hjertestarteren ikke bliver for varm om sommeren. Derudover, er det også en god idé at finde ud af, hvor let hjertestarteren skal være at transportere, samt hvor stor/lille den skal være.

Skal den kunne støde børn?

Langt størstedelen af hjertestartere kan også anvendes på børn. Nogle hjertestartere kræver, at man enten tilkøber pads eller såkaldte ’nøgler’, som skal tilsluttes/tilkobles hvis hjertestarteren skal bruges på børn. Andre har blot en knap, som man skal trykke på for at skifte mellem anvendelse på børn og voksne. Selvom hjertestop slet ikke sker ligeså hyppigt for børn, som det gør for voksne, er det en god idé at gøre sig tanker om hvor nemt/hurtigt hjertestarteren kan anvendes på børn, hvis I bor i et område med mange børn.

Hvor brugervenlig skal den være?

Alle hjertestartere er som udgangspunkt nemme at anvende. De fortæller dig præcis hvad du skal gøre, og guider dig gennem både hjerte-lunge-redning, placering af elektroder, osv. Hjertestarterne vil altid selv analysere, om det er nødvendigt at afgive stød, og hvornår stødet i så fald skal gives. Der er dog forskel på graden af brugervenlighed, ligeså vel som der er forskel på, hvad man føler er brugervenligt. Overvej derfor, hvem der som udgangspunkt skal kunne benytte hjertestarteren. Skal hjertestarteren kunne anvendes af børn, skal den måske have illustrationer. Skal den anvendes af danskere såvel som turister, skal den måske kunne tale flere sprog. Og skal den kunne bæres af både børn, voksne, samt ældre, skal den måske være meget let og nem at transportere. Er du i tvivl om, hvilke behov I har, er du altid velkommen til at kontakte os. Så hjælper vi med råd og vejledning.

Skal I have et hjertestarterkursus med?

Hjertestartere kan og må anvendes af alle. Dog anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man tager et førstehjælpskursus der inkluderer brugen af hjertestarter, hvis du har adgang til en hjertestarter. Hos First-8 tilbyder vi som noget nyt et hjertestarterkursus. Kurset tager 45 minutter, og indeholder en grundig introduktion til hjertestartere, hvor der er fokus på teori, samt hvordan en hjertestarter anvendes. Du kan læse mere om kurset under vores kursusbeskrivelse.