Flåtbid - Sådan gør du.

Skovflåten er en årlig landeplage i det danske landskab. De findes især fra maj til oktober, men højsæsonen for at blive smittet efter et flåtbid, er størst fra juli til september. Skovflåterne er mest aktive i temperaturer over 5°C, og i områder med konstant fugtig luft; som eksempelvis skov, krat og moser. Langt de fleste flåtbid er ufarlige, og ved mere end 98% af tilfældene, er der ingen smitteoverførsel fra flåtbidet. Det er dog stadig vigtigt, at man altid fjerner flåten efter et flåtbid – og helst indenfor de første 48 timer.

Skovflåten og dens bid

Skovflåter reagerer på temperatur, lugt og bevægelse – det er altså din lugt og varmeudstråling som gør, at flåten sætter sig fast på dig når du går forbi. Flåterne kan sagtens sætte sig på dig uden at bide sig fast, men typisk vil de lede efter et stykke bart hud, hvor de kan bore deres munddel godt ind og finde en blodåre hvorfra de kan suge blod. Flåtens spyt virker som en lokalbedøvelse, hvorfor du ikke mærker biddet. Det er derfor ekstremt vigtigt at tjekke grundigt efter flåtbid, hvis du eksempelvis har været en tur i skoven. 

Hvorfor er det vigtigt at fjerne flåten?

Selvom de fleste flåtbid er ufarlige, kan de i sjældne tilfælde føre til sygdom. En del af flåtbestanden er smittet med en bakterie, som hedder Borrelia. Denne bakterie kan overføres efter blot nogle få timer, men for det meste skal flåten have siddet fast i mere end 24 timer. Borreliose Der er cirka 150 tilfælde af borreliose om året. Det er en infektionssygdom som kan vise sig på mange forskellige måder. Symptomerne kan således både findes i huden, hjertet, leddene og nervesystemet. Borreliainfektionen opdages oftest ved, at man omkring biddet har et rødt område, som er større end fem centimeter i diameter, og som vokser. Dette sker typisk 1- uger efter flåtbiddet og kan ligne to røde ringe. Man vil sommetider både føle sig sløj og have feber. Får man symptomer som hovedpine, sløjhed eller udstrålende smerter i arme, ben eller ryg, vil det være tegn om, at centralnervesystemet er ramt. Er det derimod leddene som er påvirkede, vil det oftest vise sig som tilbagevendende smerteanfald eller opsvulmning af enkelte led (fx knæ-, ankel-, albue- eller håndled). Skovflåtbåren hjernebetændelse (TBE) TBE er en meget alvorlig sygdom, som kan overføres fra skovflåter. Sundhed.dk oplyser, at TBE normalvis kun findes på Bornholm, men der er for nyligt observeret to tilfælde i Nordsjælland også. Desuden forekommer det ret hyppigt i vores nabolande Finland og Sverige, samt de baltiske lande og en del lande i det centrale Europa. Er man blevet smittet med TBE-virus kan man efter 1-2 uger få influenzalignende symptomer, som let feber og smerter i krop og hoved. Fasen varer i cirka en uge. Hos omkring 30% af tilfældene, vil der efter en uge uden feber forekomme symptomer som søvnløshed, forvirring, og eventuelt opkast, nakkestivhed og lammelser. Sygdomsbilledet er meget forskelligt, og der er tilfælde hvor man ingen symptomer har, samt tilfælde med meget alvorlig sygdom.

Hvordan ser flåtbid ud?

Flåtbid-billede

Det første tegn på, at du er blevet bidt af en flåt, er en lille sort plet på huden. Når flåten begynder at suge blod fra dig, vil den vokse, og du vil nu kunne se kroppen og hovedet. Der går cirka omkring 24 timer, før flåten vil begynde at overføre eventuelle bakterier og virus – men den kan sidde fast og suge blod i op til 14 dage, hvis ikke den opdages. Begynder der at komme udslæt på huden omkring flåtbiddet, kan det være tegn på borreliose. Som beskrevet kan dette udslæt ringe røde ringe, som er illustreret på billedet fra Patienthåndbogen nedenfor. Udslættet ses normalt først 1-4 uger efter biddet, men i sjældne tilfælde kan det ses tidligere. Hos nogle kan udslættet også resultere i kløe og svie. Får du et udslæt som dette, skal du kontakte din læge.

Hvordan beskytter man sig mod flåter?

Da flåter sætter sig i bart hud er det en god idé at gardere sig med lange bukser, gummistøvler og lange ærmer, når du skal en tur ud i naturen. Hvis ikke flåten finder bar hud, vil den nemlig oftest blot falde af igen. Derudover, er det altid en god idé at tjekke alle i husstanden grundigt efter et besøg i naturområder og skove. Da flåterne typisk sætter sig varme steder, er det vigtigt at hele kroppen undersøges grundigt. Det gælder især lyskeregionen, armhuler, knæhaser og hårbund.

Hvordan fjerner man flåter?

Flåttang

  1. Træk ud i flåten med en flåttang, pincet eller med neglene.
  2. Pas på du ikke klemmer på flåtens krop (for at undgå at eventuelle bakterier spredes)
  3. Vrid langsomt flåten ud af huden.
  4. Hvis der bliver noget tilbage i huden, vil det oftest falde ud af sig selv inden for 48 timer.
  5. Det lille stykke der er tilbage i huden giver ikke smitten.
  6. Brug ikke olie, smør, fedtstof eller andet får at få flåten til at “glide” af. Det forlænger tiden indtil flåten er fjernet og derved stiger risikoen for smitteoverførslen. 

Hvornår skal du søge egen læge?

Du bør kontakte egen læge hvis der kommer et rødt udslæt omkring bidestedet. Dette forekommer typisk efter 1-2 uger og lægen vil herefter udskrive en antibiotikakur.

Hvis du oplever influenza eller feber de kommende dage efter flåtbiddet bør du ligeledes kontakte egen læge for yderlige udredning.

Vi glæder os til at høre fra dig

Kontakt vores kundeservice: +45 42 90 92 92

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.